Ecologisch?!

Welkom bij het stukje van Ecologisch...

Waar bevinden jullie je op punt van ecologie? Gaan jullie duurzaam om met de planeet?
Hierin beschrijven we wat onze visie hierop is.

Aanleiding 

Kalfke Willy  

In het filmpje zie je hoe de mensen te horen krijgen dat zij net kalfje ‘Willy’ hebben opgegeten. Ze voelen zich meteen schuldig van hun daad maar die kan helaas niet meer worden omgekeerd. Een kalfje is natuurlijk nog schattig en lief. Maar ik geef toe dat ik na het zien van dit filmpje toch nog altijd vlees zal eten we kunnen niet eenmaal zonder. Ik hou van dieren en vind het verschrikkelijk maar het is nu eenmaal zo…..

Greed song  
 

Eigen materiaal 
Smelt de Groenlandse ijskap?  
Ik vind dat het steeds erger en erger wordt dat er ijskappen smelten... door de opwarming va de aarde is dit helaas een jammer feit.  


Ecologische voetafdruk 


Na het maken van deze test ben ik toch geschrokken. Ik zou 2.7 aardbollen nodig hebben om te kunnen leven hier op aarde. Nochtans ben ik al vrij ecologisch ingesteld maar blijkbaar nog niet genoeg. Ik scoor wel lager dan de gemiddelde mens die 6.3 hectare nodig heeft.

Mijn tips zouden zijn:
* Doe het licht uit als je geen nodig hebt
* Laat de kraan niet onnodig lopen
* Leem het openbaar vervoer of de fiets
 Lezing prof Tim Jackson en Peter Tom Jones


In beide lezingen komen er verschillende zaken terug. In de lezing van Prof. Jackson ging het over het natuurlijk systeem van  de aarde. Maar doordat we de aarde uitputten daalt dit natuurlijk. Vervuiling is nu een dagelijkse kost die niet meer ophoudt. Wij zijn afhankelijk van grondstoffen wat binnen 30 jaar als dit verdwijnt?

Europa is afhankelijk van vele landen voor grondstoffen… Wij zijn op dit gebied een arm continent dit vermelde ook Tom Jones. We blijven op hen reken maar wat als ze opraken?
In beide lezing ging het over het stijgen van ecologische voetafdruk. Wel 50% groter dan de aarde dragen kan. Zo kan het niet goed gaan….

De opwarming van de aarde is de reden van klimaatverandering, deze hebben ook neveneffecten op onze gezondheid. Ik wist persoonlijk niet zo goed dat dit zo een invloed had.


Ik heb wel nu ingezien dat er verandering nodig is maar of deze nog gaat lukken vrees ik. 

Duurzaam leven 

We moeten duurzaam leven om van onze aarde zorg te kunnen dragen. Dit kunnen we doen op vlak van:

  • duurzame voeding
  • duurzame mobiliteit
  • duurzaam toerisme
  • duurzaam wonen

Mijn mening:

Dit kunnen we zeker waar maken maar sommige punten zullen voor de een makkelijker zijn dan de ander. Ik denk dan vooral voor mezelf.. mobiliteit is bij mij een probleem ik neem vaak het openbaar vervoer maar voor privézaken neem ik de auto liever. Toerisme neem ik ook de auto.  Duurzaam wonen is een oplossing voor de toekomst. Op gebied van voeding staat alles bijna zelf in mijn tuin en hou ik me aan de seizoensgebonden dingen. 

Waar bevind ik me op vlak van ecologie 


Ik doe mijn best, ik heb zonnepanelen, werk via verwarming met een speciale boiler, verwarm elektrisch. We recycleren alles, kweken zelf ons groeten, eieren. Het huis is in topconditie geïsoleerd

Maar iedereen moet zijn steentje bijdragen dit lukt heus niet alleen. Maar hoe je kan zorgen dat iedereen zo ecologisch wordt weet ik helaas niet.






Ecologie


Ik vind ecologie een heel belangrijk onderwerp. We beschouwen het als vanzelfsprekend, maar dat is het eigenlijk niet. De opmerking: “de wetenschap lost het wel op” is veel gehoord.

Ik ben eerder van het principe ‘groene doener’. Ik vind het milieu belangrijk, ik wil dingen doen, en doe ze dan ook. Er zijn altijd dingen die meer tijd vragen of niet lukken, maar ik vind proberen ook belangrijk, en alleszins beter dan niets doen.








Attitude vs. Gedrag

Voeding
Thuis eten wij eigenlijk niet zoveel vlees, dus op dat vlak ervaar ik niet echt een kloof tussen wat ik wil en doe, wij eten 1 of meermaals per week vegetarisch.
Het probleem zit hem echter in het fruit, ik eet enorm graag en veel fruit. Appels, peren, maar ook mango, kiwi’s, sinaasappels, en net dit fruit moet geïmporteerd worden.
Niet zo goed voor het milieu dus, maar wel heel lekker, en daar zit het probleem een beetje.
In de zomer eet ik wel meer Belgisch fruit, frambozen en jenevers uit onze tuin, pruimen uit oma’s tuin, dus dat compenseert wel een beetje, maar nog lang niet genoeg.
Ook hier is de kloof dus aanwezig.



Wonen
Wij hebben een vrijstaande woning, volledig zelf gerenoveerd, en super goed geïsoleerd. Ons huis is ook zo gebouwd, dat we er met twee gezinnen kunnen wonen, wat naar de toekomst toe ook de bedoeling is.
Toch komt wat ik wil en doe niet overeen.
Een dikkere trui aandoen kost niets, de verwarming een paar graden hoger zetten wel, en toch kiezen we altijd voor dat laatste.



Mobiliteit
De meeste verplaatsingen doe ik met de fiets, ook naar school gaan (iets meer dan 30km, heen en terug).
Maar naar de klimzaal gaan doe ik met de auto, we carpoolen wel (in de zin van goed proppen, we zitten wel op de touwen), maar we zouden even goed met de bus kunnen gaan, het zou een nogal komisch zicht zijn, maar het is wel mogelijk, en toch doen we het niet.
Naast de reis met het gezin -die trouwens ook niet zo ecologisch is want we gaan met de auto- doe ik ook bijna elk jaar alleen een reis, meestal met de bus, maar dit jaar koos ik voor de milieuvriendelijke variant en fiets ik 383km in 8 dagen.
Ondanks dat ik dit jaar voor een fietsvakantie koos, is de kloof ook hier aanwezig.



Toerisme
Wij gaan elk jaar op reis naar de bergen (vorig jaar IJsland, we gingen al naar Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Italië, Corsica,…) en wij kamperen altijd, meestal met een grote tent en nog een klein tentje. We gaan op reis met de auto, maar ter plaatse doen we alles te voet, en maken we heel soms eens gebruik van het openbaar vervoer.
We zouden ook op vakantie kunnen gaan met de fiets of trein, maar dit is niet mogelijk, daarom koos ik dit jaar om ook alleen op reis te gaan, maar dan met de fiets.
Net als op vlak van voeding, wonen en mobiliteit is de kloof aanwezig, maar voor mij is deze wel minder groot.






De denkhoeden van De Bono

Tijdens de les hadden we het over verschillende stellingen die we elk op een andere manier moesten benaderen door de denkhoeden van De Bono.
Dit is een methode die ervoor zorgt dat het denkproces opgesplitst wordt in verschillende denkrichtingen, voorgesteld door gekleurde hoeden.
Er zijn zes hoeden: de witte, de rode, de zwarte, de gele, de groene en de blauwe.
De witte hoed staat voor neutraliteit en objectiviteit, de persoon met de witte hoed houdt zich bezig met feiten (cijfers, …).
De rode hoed staat voor emoties, de persoon met de rode hoed heeft een emotionele en intuïtieve denkwijze.
De zwarte hoed staat voor somberheid, de persoon die deze hoed heeft is op zijn hoede, hij toont de zwakke punten van een idee aan.
De gele hoed staat voor positiviteit,  de persoon met de gele hoed denkt vanuit een optimistische en positieve benadering.
De groene hoed staat voor creativiteit, de persoon met deze hoed denkt creatief, ‘outside the box’.
De blauwe hoed staat voor toezicht en organisatie, deze persoon zorgt ervoor dat alles in vlot verloopt en zorgt dat elke hoed voldoende aan bod komt.





 

Dump het systeem of verniel de planeet.

“Dump het systeem of verniel de planeet”, aldus professor Tim Jackson.
Professor Jackson gaf in 2010 een pleidooi over welvaart zonder groei, en een overgang naar een ander economisch model. Hij maakte daarbij gebruik van enkele argumenten, waarvan ik vind dat het eigenlijk feiten zijn, al moeten we dat nog onder ogen leren zien.
Een van die argumenten/feiten is dat als we spreken over welvaart, we meteen denken aan geld, de eurotekentjes verschijnen -bij wijze van spreken- alleen al bij de gedachte in onze ogen.
We putten voorraden uit, vervuilen de zee, kappen regenwouden en veranderen het klimaat, ja echt, dat zijn allemaal dingen waar wij in deze maatschappij aan bijdragen.
Er is ook zoiets als systeemdynamica, eenvoudig uitgelegd: firma’s produceren spullen voor ons, maar die firma’s voorzien ons ook van een inkomen, nog beter, want wij kunnen die inkomens uitgeven aan nog meer spullen, diensten,…
Helemaal niet schadelijk kun je nu denken, eigenlijk wel, we zijn helemaal niet goed bezig.
In zowat elke samenleving die al onderzocht is door antropologen (wetenschappers die de mens in al zijn aspecten onderzoeken), is vast gesteld dat materiële dingen als een ‘taal’ werken. Een soort symbolische taal waarmee we aantonen hoe belangrijk we zijn, welke status we hebben.
20 jaar geleden sprak Adam Smith over het verlangen die wij koesteren naar een leven zonder schaamte. In zijn tijd betekende dit een linnen hemd. Vandaag heb je dat hemd nog steeds nodig, maar daarnaast ook nog een hybride wagen, twee vakanties per jaar, een IPad,… Ook al willen we dit niet kopen, toch moeten we, anders loopt het systeem vast.

Merkkledij, IPhone, we hebben nooit genoeg, willen altijd meer, en liefst nog van een merk. Wij als volwassenen doen daar aan mee, maar tegenwoordig worden ook de kinderen erbij betrokken; een kindercollectie van Armani, Gucci,… we worden er van kinds af aan mee geconfronteerd, het zit ingebakken in onze cultuur, en dat allemaal om aan te tonen wie je bent, en wat je hebt.

In 2008 zat het gespaarde geld onder nul, mensen verhoogden hun schulden, en verminderden hun gespaarde geld, en dat alleen maar om te kunnen blijven meedoen.

Wij, mensen, worden overgehaald geld dat we niet hebben uit te geven, meestal aan dingen die we niet eens nodig hebben, om indruk te maken op mensen waar we niet om geven.

Waarom doen we niet gewoon wat zo evident is, om klimaatsverandering aan te pakken; spaarlampen gebruiken, isoleren, lichten doven.
Waarom, als blijkt dat het goed is voor onze portefeuille, en die van de hele wereld, en bovendien nog eens bijdraagt aan de aanpak van de klimaatsverandering, waarom doe we het dan niet.
Het antwoord is heel eenvoudig, tijd. We zijn altijd bezig, druk, druk, druk. Kinderen afzetten op school, gaan werken, kinderen ophalen en naar hobby’s brengen, winkelen, koken.
Iedereen doet het, en tijd maken is makkelijker gezegd dan gedaan, maar mensen, wees de planeet dankbaar, en doe ook eens iets terug, isoleren kost geld, maar verwarmen nog veel meer.

Zoekmachines werken met gesponsorde links. De meest bekende is Google. Wanneer je bijvoorbeeld ‘kameel’ in de zoekbalk typt, en op zoeken drukt, verschijnt er een hele lijst met allerlei links naar websites. Als je dan op zo’n link klikt, verstrekt die sponsor inkomsten aan Google.
Maar wat heeft dat nu te maken met ecologie en het klimaat? Naast google zijn er nog vele andere zoekmachines, de bekende zoals: Firefox, Bing maar ook minder bekende, één daarvan is Ecosia.
Een zoekmachine is een zoekmachine, toch? Neen, eigenlijk niet. Deze is een tikkeltje anders, en beter voor het klimaat.
Ecosia werkt hetzelfde als alle zoekmachines, er is echter een groot verschil, als je iets zoekt op Ecosia, en op die link klikt, dan verstrekt de sponser ook hier inkomsten aan de zoekmachine, maar Ecosia houdt deze inkomsten niet voor zichzelf, of ten minste niet volledig. 80% van de inkomsten gaat naar een regenwoudbeschermingsproject in het Amazonegebied. Een win-win situatie dus: jij vindt wat je zocht, en het regenwoud wordt weer een beetje meer beschermt.
Voor wie meer wil weten: Tim Jackson schreef een boek genaamd ‘welvaart zonder groei’. Zijn volledige lezing kan je via deze link bekijken: https://www.ted.com/talks/tim_jackson_s_economic_reality_check/transcript?language=en






Ecologische voetafdruk

In kader van het thema eco-logisch? berekende ik mijn ecologische voetafdruk. Uit de test bleek dat ik een ecologische voetafdruk heb van 4,28 hectare. Eenvoudig gezegd wil dit zeggen dat als iedereen zou leven als ik deed, we 2,4 aardbollen nodig zouden hebben.
Toch zit ik met mijn 4,28 hectare wel nog onder het Nederlandse en Belgische gemiddelde die respectievelijk 6,3 en 7,47 hectare bedragen.
Ik probeer het milieu een beetje te sparen, en dit doe ik door met de fiets naar school te gaan, ik doe er ongeveer een half uurtje over. Ook in de regen ga ik met de fiets, ook al ben ik dan doorweekt, ik heb het er wel voor over.
Verder ga ik deze zomer eens niet op kamp met de bus, maar met de fiets.
Bij ons thuis gaan de lichten en verwarming alleen aan als het echt nodig is, en liggen er zonnepanelen op het dak.
Ook groenten halen we uit ons eigen moestuintje, we hebben pompoenen, prei, frambozen, jenevers en allerlei kruiden.
Op die manier proberen wij ook ons steentje bij te dragen.






Kalfke Willy

Het kalfke Willy uit Basta. Basta werd enkele jaren geleden uitgezonden, maar velen zullen zich kalfke Willy ongetwijfeld nog herinneren. Maar hoe ging dat ook weer? Was kalfke Willy nu geslacht of niet?
Eventjes het geheugen opfrissen:

Tijdens de barbecue is niemand zich nog van geen kwaad bewust, ‘vlees is vlees’.
Tot werd bekend gemaakt wie er nu precies op hun bord lag.
Ineens kwam het besef dat ze een mooi, schattig, klein kalfje aan het eten waren. Bij de meeste was de honger meteen over.
Een rouwregister werd geopend en mensen konden nog een laatste boodschap voor kalfke Willy achterlaten.
Gelukkig bleek alles achteraf een mop te zijn, en was kalfke Willy nog in leven.
Ik denk dat deze aflevering bij bepaalde mensen de ogen heeft geopend, althans, toch voor even.
Ik vind het wel spijtig dat we pas nadenken over wat in ons bord ligt, als we het kennen, het een naam heeft.






Sing for the climate


In 2012 was er de actie ‘sing fort he climate’. Scholen, dorpen en gemeenten verzamelden om samen het lied genaamd ‘do it now’ te zingen.
Het lied is gemaakt en opgenomen door Nic Balthazar in samenwerking met verschillende bekende Vlamingen.
Met het liedje willen ze iedereen -ook kinderen- bewust maken van hetgeen met onze planeet aan het gebeuren is.
Het liedje kan je beluisteren via deze link: https://www.ketnet.be/wrap/sing-for-the-climate







The greed song

Toen ik het liedje voor het eerst hoorde, schoot ik spontaan in de lach. Tot ik op de tekst begon te letten, en besefte dat wij ook zo bezig zijn, dat dit eigenlijk een ‘spiegel’ is.
Het liedje kan je hieronder bekijken.





1 opmerking:

  1. Merel, je doet al heel wat inspanningen rond bewust omgaan met voeding, vervoer ... geniet maar van je fietsvakantie !

    BeantwoordenVerwijderen